Web Toolbar by Wibiya Πως θα λύσετε το πρόβλημα γαβγίσματος και γρυλίσματος ~ Dog Lover Blogspot

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Πως θα λύσετε το πρόβλημα γαβγίσματος και γρυλίσματος

Τα περισσότερα σκυλιά γίνονται πολύ άτακτα όταν εκτίθενται σε κάποια καινούρια ή περίεργη κατάσταση. Το ερέθισμα που προκαλεί αυτή τη φασαρία ποικίλει στα σκυλιά και περιλαμβάνει γάβγισμα, κλαψούρισμα, γρύλισμα.

Πολλές καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε γάβγισμα:
  • Ξένοι ή άλλα ζώα που εισέρχονται στην ιδιοκτησία του σκύλου.
  • Η θέα κάποιας λείας όπως επί παραδείγματι ένας σκίουρος.
  • Αποχωρισμός από το κοπάδι, τη μητέρα ή οικογενειακά μέλη.
  • Ασυνήθιστοι ήχοι όπως συναγερμός.
  • Ανάγκη για προσοχή, τροφή ή τρυφερότητα.
  • Κάποιες άλλες ανησυχίες ή αναστατώσεις.

Το γρύλισμα συνδέεται με τρομακτικές ή κατηγορηματικές εκδηλώσεις. Κάθε φορά που το ζώο πετυχαίνει το στόχο του με το γάβγισμα ή το γρύλισμα τότε νιώθει ότι έχει ανταμειφθεί. Επομένως το γρύλισμα θα γίνει περισσότερο συχνό και έντονο.


Τα ιατρικά προβλήματα μπορεί να συνεισφέρουν στο πρόβλημα και οι αλλαγές της μεγάλης ηλικίας μπορεί να προκαλέσουν γάβγισμα. Σε μερικές περιπτώσεις όπου το γάβγισμα γίνεται έντονο, επαναλαμβανόμενο και δύσκολο να διακοπεί, μπορεί να θεωρηθεί καταπιεστικό. Κατοικίδια με ιατρικές και γεροντολογικές παθήσεις μπορεί να ωφεληθούν από τη φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με εκπαιδευτικές τεχνικές συμπεριφοράς.

Η πρόληψη αρχίζει από πολύ νωρίς
Το να κοινωνικοποιείτε το κουτάβι σας σε μια ποικιλία νέων ανθρώπων, ζώων, χώρων και θορύβων μπορεί να μειώσει τις ανησυχίες και τις εντάσεις του σκυλιού καθώς μεγαλώνει. Ο έλεγχος από τον ιδιοκτήτη, η εκπαίδευση και οι ηγετικές ικανότητες είναι επίσης πολύ σημαντικά. Οταν είναι ακόμη νεαρό σε ηλικία, το σκυλί πρέπει να μάθει να ξοδεύει χρόνο στο να παίζει ή να ξεκουράζεται μόνο του έτσι ώστε να μην παθαίνει κατάθλιψη όταν χρειάζεται να μείνει κάποιες ώρες μόνο του.

Διορθώνοντας τις κακές συνήθειες
Για να διορθώσετε το πρόβλημα του γαυγίσματος απαιτείται μεγάλη κατανόηση των καταστάσεων. Μέχρι να εδραιωθεί ο έλεγχος και η ηγετική ικανότητα, η εκπαίδευση είναι πολύ σπάνιο να πετύχει. Μόλις αποκτήσετε αποτελεσματικό έλεγχο πάνω στο σκυλί σας, μπορείτε να αρχίσετε να το εκπαιδεύετε να ησυχάζει αμέσως μόλις αρχίζει το γάβγισμα. Η εντολή σας να σταματήσει το γάβγισμα μπορεί να συνδυαστεί με αμοιβές - δόλωμα, τεχνικές προσωρινών διακοπών, εκπαίδευση με το λουρί του.


Αρχίστε τμηματικά την εκπαίδευση με καταστάσεις που μπορούν να ελεγχθούν εύκολα π.χ ένα μέλος της οικογένειάς χτυπάει την πόρτα, και μετά προχωρήστε σε κάτι πιο δύσκολο π.χ ένας ξένος έρχεται στο σπίτι σας. Η εκπαίδευση του σκυλιού να είναι ήσυχο όταν το διατάζετε, του επιτρέπει να συνεχίζει όταν έχει κάποιο ερέθισμα αλλά να σταματήσει όταν το ζητήσετε. Επιβραβεύσεις τότε δίνονται για την ήσυχη συμπεριφορά. Σε κάθε επόμενο τμήμα εκπαίδευσης, το σκυλί θα πρέπει να παραμείνει ήσυχο λίγο περισσότερο πριν του δοθεί η αμοιβή. Να εκπαιδεύσετε το σκυλί σας να σταματήσει κάθε γάβγισμα ακόμη και όταν υπάρχει κάποιο ερέθισμα είναι πολύ πιο δύσκολο. Για να έχει επιτυχία αυτό, το γάβγισμα πρέπει να διακοπεί αμέσως τη στιγμή που αρχίζει και η διαδικασία να επαναλαμβάνεται μέχρι το σκυλί να μην γαβγίζει καθόλου σε κάθε ερέθισμα. Τότε μπορείτε να το ανταμείψετε.

Η τιμωρία είναι γενικά αναποτελεσματική στον έλεγχο και τη διόρθωση του γαβγίσματος. Η υπερβολική τιμωρία μπορεί να αυξήσει την ανησυχία και επιπλέον να επιδεινώσει το πρόβλημα. Η ελλιπής τιμωρία απλώς ανταμείβει τη συμπεριφορά παρέχοντας προσοχή. Για να είναι αποτελεσματική η τιμωρία, το γάβγισμα πρέπει να διακοπεί τη στιγμή που αρχίζει, χρησιμοποιώντας μια τεχνική ή κόλπο που το διακόπτει αποτελεσματικά. Αν δεν είστε παρών όταν αρχίσει να γαβγίζει, η μόνη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε προϊόντα ενεργοποίησης γαβγίσματος. Αν το σκυλί σας είναι εκπαιδευμένο να είναι ήσυχο στην παρουσία του ερεθίσματος, τα τεχνάσματα μόνο θα το αναστατώσουν και δεν θα εξαλείψουν τη συνήθειά του.

Πρακτικά Προϊόντα
Υπάρχουν αρκετά προϊόντα τα οποία μπορούν επιτυχώς να διακόψουν το γάβγισμα. Τα τεχνάσματα του ιδιοκτήτη είναι συχνά αποτελεσματικά και πετυχαίνουν μια ήσυχη ανταπόκριση. Αυτά μπορεί να είναι συσκευές με υπερηχητικά σήματα, ευδιάκριτα σήματα, σπρέι νερού και μεταλλικά δοχεία που χτυπάνε και κάνουν θόρυβο (άδεια κουτάκια σόδας που έχουν μέσα νομίσματα ή βότσαλα).


Τα προϊόντα που ενεργοποιούν το γάβγισμα είναι τα πιο πρακτικά μέσα για να αποτρέπουν το ανάρμοστο γάβγισμα και μπορεί να είναι καλύτερη λύση από τα τεχνάσματα του ιδιοκτήτη εφόσον εξασφαλίζουν άμεσο και ακριβές αποτέλεσμα. Είναι εξίσου αποτελεσματικά στην εκπαίδευση του σκύλου σε συγκεκριμένα σημεία. Συναγερμοί που ενεργοποιούν το γάβγισμα ή σπρέι νερού είναι χρήσιμα για την εκπαίδευση του σκύλου σε συγκεκριμένες περιοχές. Κολάρα που ενεργοποιούν το γάβγισμα είναι πρακτικά όταν το γάβγισμα δεν συμβαίνει σε μια μοναδική και συγκεκριμένη περιοχή. Τα υπερηχητικά κολάρα δεν είναι πάντα αποτελεσματικά. Τα κολάρα με σιτρονέλα είναι αποτελεσματικά με τα περισσότερα σκυλιά. Αυτά που προκαλούν ηλεκτρικό σοκ καλό θα ήταν να αποτελούν τελευταία επιλογή καθώς μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό ή κάποιο είδος κακοποίησης και θα πρέπει να το συζητήσετε με τον κτηνίατρό σας πρώτα.


Μόλις το γάβγισμα σταματήσει, αρπάξτε την ευκαιρία και κατευθύνετε το σκυλί σας στη σωστή συμπεριφορά, όπως το να παίζει, έτσι ώστε το πρόβλημα να μειωθεί με τον καιρό. 


zoofilia.gr